Trafiekcijfers Januari 2009

 

Vergelijking tussen de periode Jan 2008 en 2009

 
2008
2009
Verschil
1.643
2.066
+25,7%
292
251
-14%
7.705
7.343
-4,7%
7.053
7.313
+3,7%

Bron: Directie Ostend Airport

Commentaar:

Januari 2009 vertoont een opmerkelijke stijging van het aantal bewegingen. Deze zijn naar alle waarschijnlijkheid vooral te danken aan de op Oostende gevestigde opleidingsscholen voor piloten.

Het aantal passagiers is licht gedaald t.o.v. dezelfde maand in 2008, nl. 362 passagiers minder. Dit stemt overeen met een 3-tal vluchten.

Al bij al, geen slecht resultaat, als men weet dat enkele toestellen door slecht weer dienden uit te wijken, alsook dat Thomas Cook Airlines dit jaar geen eigen toestellen op Alicante ingezet heeft; in januari deelden Jetair en Neckermann hetzelfde Jetairfly toestel op vrijdagen. Toch was er slechts een geringe daling van het aantal passagiers, wat betekent dat de gemiddelde bezetting op de uitgevoerde vluchten zeer goed was. Op andere luchthavens was de daling van de passagiers omwille van de economische crisis veel gevoeliger.

De vracht heeft zich - zoals eerder al verwacht - blijkbaar gestabiliseerd. Ook hier vertoont Oostende een gunstige evolutie vergeleken met andere luchthavens, waar de vrachtcijfers op een dalende trend wijzen vanwege de crisis.

Toch moeten we voorzichtig blijven: de globale crisis slaat nog steeds toe. Nieuwe initiatieven zowel op het vlak van passagiers als van vracht dringen zich op.

REPLO pleit al langer voor het opstarten van een passagiersdienst op London alsook voor speciale charters voor luxe-cruises vanuit Oostende of Zeebrugge.

Tevens dringt REPLO aan op het aantrekken van internationale brokers-vrachtexpediteurs, om meer vracht via Oostende-Brugge te consolideren.

Onafhankelijk van de mogelijke herstructurering van de uitbating van de luchthaven, moet het Vlaams Gewest dringend werk maken van nieuwe initiatieven.

Er moet nu gezorgd worden dat deze luchthaven paraat is om de heropleving van de economie onmiddellijk op te vangen, van zodra deze zich voordoet.